Hála hétfő - Ölelés

Amikor az ölelésben a karok bezáródnak, finoman, gyengéden jelezzük egymás kölcsönös és tiszteletteljes elfogadását, karok kitárásakor pedig el kell engedni a másikat, hogy megmaradhasson mindkét énnek "a másik jelenlétének nyomaitól meggazdagodott azonossága".

Ma összefutottam a szomszédasszonyommal. Valahogy éreztem, hogy szeretne mondani nekem valamit, de nem tudja, hogy hogyan fogjon hozzá. Érdeklődtem hogyléte felől és a családja iránt, amikor végre kiböki, hogy nem találkozunk mostanában. Nem értettem miért mondja. És hogy pontosan kivel nem találkozik. "Elköltöztem."
Nem tudtam róla. Közelebb mentem hozzá, elmesélte pár szóban, hogy miért, persze fő ok az volt, hogy egy éve megözvegyült. "Nem gondoltam, hogy ilyen hamar sikerül eladni a házat." végszóra megérkeztek az új lakók, nem akartam tovább lábatlankodni, elköszöntem, majd visszaléptem és megöleltem búcsúzásképpen, ha nem is voltunk túlságosan közeli ismerősök, de kölcsönösen kedveltük és tiszteltük egymást.

Az ölelés négy mozdulatból áll: kitárjuk a karunkat, mellyel jelezük a másik ember iránti vágyunkat és bezárkózó énünket kitárjuk előre örülve a másik jelenlétének egyben helyet biztosítva számára. A várakozás a következő lépés, ami nem lehet követelőző, hanem csakis elfogadó, sem kényszerítő, hanem csakis viszonzást óhajtó. Aztán a karok bezáródnak, finoman, gyengéden ezzel jelezve egymás kölcsönös és tiszteletteljes elfogadását. Amikor a karok tárulnak el kell engedni a másikat, hogy megmaradhasson mindkét énnek „a másik jelenlétének nyomaitól meggazdagodott azonossága”. (Miroslav Volf horvát protestáns lelkész nyomán.)


kép forrása

Kutatók állítják, hogy ha olyan személyt ölelünk meg, akit szeretünk, az pozitívan befolyásolhatja az egészségi állapotunkat. Kiderült, hatására szervezetünk oxitocin hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, javítja a memóriát. Egy ölelésnek hatalmas értéke van hiszen segít abban, hogy szavak nélkül tudassuk a másikkal, hogy mit érzünk iránta. Ha rossz napunk van, ha idegesek vagyunk egy ölelés segít megnyugodni. Érezteti, hogy biztonságban vagyunk. Egy ölelés segít kibékülni, segít jobban szeretni. Egy ölelés lehet fájdalmas, boldog, lehet tiltott vagy éppen titkos, de felesleges SOHA. Az érintés azt jelenti: közünk van egymáshoz. 

A szeretetnyelvek egyike is a testi érintés, s akinek az érintések jelentik a szeretet kifejeződését, annak adhat a másik bármit, ha az érintést nem kapja meg, nem fogja érezni soha, hogy szeretve van.

Az ember társas lény. Szükségünk van egymásra. Már az érintés puszta látványa is jó hatással van az érzelmeinkre, gondoljuk el, milyen melegséget érzünk, amikor egy ölelő anyát, vagy egy ölelő gyermeket látunk. Mosolyt csal az arcunkra, amikor egymást átölelő párral találkozunk, és az jut eszünkbe: milyen jó nekik, milyen boldogok.
Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor a kommunikáció helyettesíti a testi kontaktust. Elég, ha a másik azt mondja: most képzeletben megölellek, és a testünk máris emlékszik a régebben kapott ölelésre.

Írd be a hálanaplódba, hogy Neked mit jelent az ölelés!

x